Natuurinclusief en Biobased Bouwen:

Duurzame mogelijkheden voor Hedendaagse Architectuur

Bij GUBU architecten omarmen we een breed scala aan duurzame ontwerpprincipes, waaronder biobased bouwen en natuurinclusieve benaderingen. Hoewel deze principes centraal staan in onze ontwerpprocessen, zijn ze slechts een onderdeel van de veelzijdige ontwerpoplossingen die we bieden.

Biobased bouwen vormt een belangrijk aspect van onze benadering. Waar we naast de traditionele optie ook gebruik van natuurlijke materialen als hout, cellulose en vlas. Deze materialen bieden niet alleen esthetische en functionele voordelen, maar dragen ook bij aan een verminderde ecologische voetafdruk.

Daarnaast streven we naar natuurinclusieve ontwerpoplossingen om de biodiversiteit te bevorderen en de leefbaarheid van onze gebouwde omgeving te verbeteren. Hierbij valt te denken aan groene daken en gevels, maar ook het integreren van diervriendelijke elementen zoals nestkasten voor de gierzwaluw, vleermuis en huismussen.

Naast onze focus op biobased en natuurinclusief bouwen, zetten we ons in voor meetbare duurzaamheid en milieuprestaties. Ons team beschikt over uitgebreide kennis van het vervaardigen van MilieuPrestatie Gebouwen (MPG)-berekeningen en Berekening Energieprestatie Gebouwen (BENG)-berekeningen. Hierdoor kunnen we nauwkeurig de milieuprestatie van onze ontwerpen evalueren en optimaliseren, met als doel de energie-efficiëntie te verbeteren en de impact op het milieu te minimaliseren.

een greep uit onze duurzame projecten

De voormalige Vierambachtschool in Rotterdam is getransformeerd naar 9 woningen. Om de waterbelasting te beperken is op het hoge platte dak sedumbegroeiing aangebracht., Sedum zorgt ervoor dat het water langer vast wordt gehouden en deels wordt opgenomen door de beplanting. Hiermee wordt de waterbelasting op het gemeenteriool verminderd.

De verharding van het voormalige schoolplein is op een creatieve manier getransformeerd naar een groene tuin. De bestaande tegels zijn uitgenomen en gebruikt om muurtjes van te maken bij grote plantenbakken en borders. Door meer groen toe te voegen heeft dit de biodiversiteit op de locatie verbeterd en heeft het gezorgd voor betere infiltratie van het regenwater.

Bij het CPO Schoolplein in Noordeloos heeft de bestaande school plaats gemaakt voor de nieuwebouw van 10 woningen. Na ecologisch onderzoek zijn In het gebied zijn de vleermuis en gierzwaluw waargenomen. Ook hadden diverse huismussen een onderkomen in de bijgebouwen van de voormalige school.

In dit project zijn hiervoor oplossingen gekozen en nestkasten voor de vleermuis en gierzwaluw opgenomen in de woningen. Daarnaast zijn vogelvides t.p.v. de dakvoet opgenomen zodat huismussen hier kunnen nestelen.

Naast deze maatregelen is voor het hele project in het gebied minder verharding en meer vergroening aangebracht wat zorgt voor betere waterberging en grotere biodiversiteit.

In Den Haag is een voormalige school aan de Wijhestraat getransformeerd naar zes woningen. Bij dit bijzondere project hebben de bewoners ervoor gekozen om een deel van het bestaande schoolplein te transformeren naar een voedseltuin.

In zuid-oost Haarlem aan de kop van de boerhave wijk is een bijzonder project gebouwd. Dit project kenmerkt zich door een hoge GPR-score. De gebouw prestatie methode (GPR) ontwikkeld door W/E adviseurs, beoordeelt een gebouw op 5 themas, te weten energiezuinigheid, milieuprestatie, gezondheid, gebruikswaarde en toekomstwaarde.

Hoge GPR-score

Bij CPO Damiate is een score bereikt van ver boven het gemiddelde, zo zijn een deel van de woningen nagenoeg energieneutraal. Wordt er veel gebruik gemaakt van duurzame materialen en is het ontwerp er op toegespitst dat deze een hoge gebruiks- en toekomstwaarde heeft wat deze woningen een duurzaam karakter geeft.

De opbouw van een biobased woning

Een biobased woning is een duurzame woning die is gebouwd met materialen die hoofdzakelijk afkomstig zijn van natuurlijke, hernieuwbare bronnen. De opbouw van een biobased woning kan variëren afhankelijk van factoren zoals locatie, klimaat, beschikbare materialen en architectonisch ontwerp, maar over het algemeen omvat het gebruik van natuurlijke materialen en energiezuinige technologieën.

Fundering

Dit is bij biobased woningen in de meeste gevallen van traditioneel beton. De milieuimpact kan verkleind worden door het toepassen van producten uit de duurzame cement- en betonindustrie. Bij paalfundering kunnen houten palen met betonoplangers een optie zijn.

Constructie

De structuur van een biobased woning kan worden opgebouwd uit houten balken en houtskeletbouwwanden of bijvoorbeeld strobalen. Hout is een veelvoorkomend materiaal vanwege zijn hernieuwbaarheid en lage milieubelasting, maar andere natuurlijke materialen kunnen ook worden gebruikt.

Isolatie

Natuurlijke isolatiematerialen zoals cellulose, hennepvezels, stro of houtvezel kunnen worden gebruikt om de thermische efficiëntie van de woning te verbeteren. Deze materialen zijn niet giftig en hebben vaak een lage ecologische voetafdruk.

Wanden en vloeren

De wanden kunnen worden bekleed met leem, kalkpleister of natuurlijke verven. Vloeren kunnen worden gemaakt van hout, kurk of bamboe, allemaal hernieuwbare materialen met een lagere impact op het milieu dan traditionele vloerbedekkingen.

Dak

Het dak van een biobased woning kan worden bedekt met natuurlijke materialen zoals riet, houten shingles, kleidakpannen of zelfs groendaken met levende planten, die extra isolatie bieden en de levensduur van het dak verlengen.

Installaties

Biobased woningen kunnen worden uitgerust met energiezuinige apparaten, zonnepanelen en regenwateropvangsystemen. Nog beter is het gebruik van zo min mogelijk installaties door zoveel mogelijk passief te bouwen om de ecologische impact verder te verminderen.

Voorbeelden van biobased isolatiematerialen

Hennep

Houtvezel

Cellulose

Natuurinclusief en Biobased Bouwen: Het Ontwerpproces

Wij streven ernaar om elk project te benaderen met het oog op duurzaamheid, waarbij we natuurlijke materialen integreren in onze ontwerpen om duurzame en esthetisch aantrekkelijke gebouwen te creëren. Naast een regulier ontwerptraject waarbij het programma van eisen van de opdrachtgever wordt vertaald in een ontwerp, omvat het proces bij projecten op basis van biobased bouwen een aantal belangrijke pijlers:

Duurzame Materialenkeuze

Het proces begint met zorgvuldige selectie van natuurlijke materialen die passen bij de esthetiek, functionaliteit en duurzaamheidsdoelstellingen van het project. We evalueren de beschikbare opties, zoals hout, stro, leem, bamboe en gerecycled materiaal, en kiezen materialen die niet alleen hernieuwbaar zijn, maar ook lage emissies hebben en een minimale impact hebben op het milieu.

Ontwerpintegratie

We integreren de geselecteerde biobased materialen naadloos in het ontwerp, waarbij we rekening houden met zowel structurele als esthetische aspecten. Dit omvat het identificeren van geschikte bouwmethoden en technieken die optimaal gebruik maken van de eigenschappen van de gekozen materialen, terwijl we tegelijkertijd voldoen aan de functionele eisen van het gebouw.

Technische Evaluatie

Tijdens het ontwerpproces voeren we uitgebreide technische evaluaties uit om ervoor te zorgen dat het gebruik van biobased materialen voldoet aan de vereiste normen en voorschriften op het gebied van veiligheid, duurzaamheid en gezondheid Dit omvat het uitvoeren van structurele analyses en berekeningen op het gebied van bouwfysica, energiezuinigheid en milieuprestatie.

Samenwerking en Overleg

We hechten veel waarde aan samenwerking en overleg met onze opdrachtgevers en andere belanghebbenden gedurende het hele ontwerpproces. Door open communicatie en betrokkenheid zorgen we ervoor dat het eindresultaat voldoet aan de verwachtingen en doelstellingen van alle betrokken partijen.

Meer te weten komen?

Vul het formulier in en wij nemen vervolgens contact met u op. U kunt uiteraard ook mailen naar info@gubu.nl voor meer informatie, bellen naar 010-8927298 of neem contact met ons op via Whatsapp.

Veel gestelde vragen

  • Op dit moment zijn biobased materalen nog wat duurder dan traditionele materialen. Zodra deze materialen wat meer gangbaar worden zal de prijs gaan dalen. Veel bouwers zijn ook nog niet gewend om met deze producten te werken waardoor de adaptie nog laag is wat kan resulteren in hogeren kosten voor het aanbrengen.
    Bij een keuze voor een aannemer kan het voordeel opleveren om te kiezen voor een bouwer met ervaring in biobased bouwen.

  • Bij biobased bouwen wordt er gebruik gemaakt van materialen uit hernieuwbare grondstoffen. Dit zijn dus voornamelijk materialen op basis van hout of andere hernieuwbare grondstoffen zoals stro, riet, vlas, e.d. Wel kunnen traditionele materialen in gerecycled vorm duurzaam zijn en zorgen voor een lagere milieubelasting. Er komen ook steeds meer composiet materialen op de markt die deels bestaan uit biobased grondstoffen.

    Ook voor kalkzandsteen bestaan er alternatieven waarbij bijvoorbeeld schelpkalk wordt gebruikt wat als biobased aangemerkt kan worden.

  • Er zijn biobased materialen zoals houtvezel die nagenoeg dezelfde isolatiewaarde heeft als bijvoorbeeld minerale wol. De meeste biobased materialen zullen echter wel wat minder presteren dan isolatiemateriaal op basis van fossiele grondstoffen. Voor veel biobased grondstoffen geldt dat er nog geen geharmoniseerde normen zijn of de isolatiewaarde te classificeren. Dat betekent dat bijvoorbeeld in een BENG berekening uit moet worden gegaan van forfaitaire isolatiewaarden. Hierdoor zal er voorlopig nog wat dikker moeten worden geïsoleerd. Op termijn zal dit zich meer kan ontwikkelen.

  • Dit heeft helaas te maken met het stelsel waarop de MPG berekening is gebaseerd. Op dit moment wordt er per materiaal gekeken naar verschillende effect-categorieën. Op dit moment zijn dat er 11 en vanaf 2025 worden dat er 19. Een van de onderdelen is wat er met het materiaal gebeurt na einde levensduur van een gebouw. Bij biobased materialen wordt er vanuit gegaan dat deze worden verbrand waarbij andere materialen vaak worden hergebruikt. Pas als de rekenmethode hierop aangepast wordt zal een biobased materiaal gunstiger worden.

  • Dit heeft te maken met de specifieke interne warmtecapaciteit. Deze geeft aan hoeveel warmte er in de bouwkundige constructie kan worden gebufferd. Een zwaarder constructie zoals steen of beton houden de warmte langer vast en dan een lichte constructie zoals hout. Tijdens het stookseizoen hebben zwaarder gebouwen hier profijt van en daardoor is de energiebehoefte lager. Wel is het zo dat in de zomermaanden de warmte ook langer vast wordt gehouden en het gebouw langer de tijd nodig heeft om af te koelen t.o.v. lichte gebouwen.